Ако искаме децата ни да растат в страна на

...
  Ако искаме децата ни да растат в страна на
Коментари Харесай

Румен Радев: Правописът е първата стъпка в борбата с невежеството

 
Ако желаеме децата ни да порастват в страна на знанието и просветата, би трябвало да сме непримирими към незнанието, сподели президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека „ Св.св. Кирил и Методий “ във връзка на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май, представен от Българска национална телевизия.

По думите на президента първата стъпка в битката с незнанието е правописът.

Правописът е първият урок по народна власт, тъй като в него всяка писмен знак, всеки знак има своя смисъл и място, а огромната писмен знак е единствено първа измежду равни, уточни Румен Радев.

„ Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в давност, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но с цел да реализираме независимост, първо би трябвало да владеем словото “, сподели президентът.

Третата стъпка в битката против незнанието е знанието, счита президентът. Всеки натрупа познание съгласно своите качества и старание, само че и най-ученият не би трябвало да не помни смирението, тъй като всеки знае нещо, което другите не знаят, означи Радев. По думите му най-важната стъпка е свободата на духа.

„ Нея никой не получава безплатно и вечно. Тя се отвоюва ден след ден, със познание против незнанието, с кураж против лъжата, с темперамент против натиска “, сподели президентът. „ По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива участ – нашият език. Тази тирада „ омайна и сладка “, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която би трябвало да съхраняваме “, сподели той.

По думите му през днешния ден все по-често пишем безгрижно, приказваме с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината, попита той.

„ Днес честваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, само че то заема всеки сантиметър, опразнен от културата “, означи президентът.

В тази безконечна борба на светлината с тъмата Румен Радев пожела на всички българи да бъдат сеятели на правдата, грамотни, свободни и почтени. Поклон пред святото дело на българския преподавател, триумф по пътя към знанието на вас, скъпи възпитаници, сподели още президентът.

Всеки 24 май ние честваме възраждането на знанието като мощ и духовно единение, като общ вербален хоризонт, който ни прави народ с бъдеще, означи в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че 27 години преди Освобождението на България възрожденците стартират да честват великото дело на светите братя Кирил и Методий и от учебен празник той се е трансформирал във повсеместен национален Великден.

Според Фандъкова най-истинската идея, която може да сплоти общата сила и блян на всички българи, е образованието. Дори тежките разногласия кой създател да отпадне от учебниците са доказателство за това, счита тя.

„ Зад всички спомагателни финансови средства за заплати, курсове за подготовка, за съвременни класни стаи, зад всички нови образователни стратегии и наличие стои една огромна цел – да възродим учителската специалност като задача. Да върнем оня заряд, който българските учители постоянно са имали, на водачи, които водят, които демонстрират направления, които откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас като нация “, означи тя.

Към учениците тя се обърна с думите: „ Смартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас. Не им давайте да ръководят живота ви. Модерният ви настоящ хейт не ви прави нито знаещи, нито същински сериозни. Думите, които имат силата да трансформират, са в общуването, което основава общественост на съзидание, на шерване и на строеж “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР